Na današnji dan

Sovjeti lansirali dva psa i 40 miševa u svemir (1960.)

Osim 40 miševa, u svemir su na istom letu poslana još 2 štakora, jedan sivi zec, muhe i nekoliko biljaka, te dva psa, imenom Bjelka i Strjelka (obje ženke). 

Nakon što su 1957. lansirali prvo živo biće u orbitu, psa Lajku, 19. kolovoza 1960. godine Sovjeti su poslali u svemir još dva psa, 40 miševa i čitav niz drugih životinja i biljaka na jednom te istom letu. Za razliku od Lajke, koja je umrla u orbiti od stresa i pregrijavanja, ove su se životinje sve uspješno vratile na Zemlju. Bila su to prva živa bića koja su otišla u orbitu i zatim se živa vratila na površinu naše planete. 

Svemirski brod se zvao Korablja-Sputnik 2, pri čemu korablja na ruskom znači brod, a sputnik znači satelit (od latinskog satelles – suputnik, poslužitelj). Na tom su brodu bila dva psa, imenom Bjelka i Strelka (obje ženke), jedan sivi zec, 40 miševa, 2 štakora, muhe i nekoliko biljaka.

Misija je donijela značajnu znanstvenu korist. Naime, tijekom četvrtog obilaska Zemlje jedan od pasa počeo je doživljavati moždane udare. Zato je odlučeno da kad se pošalje ljude u svemir, njihovi letovi za prvo vrijeme budu ograničeni na tri orbite. Prvi čovjek poslan je u svemir manje od osam mjeseci kasnije. Bio je to, dakako, slavni Jurij Gagarin.

Kujica Strelka neko vrijeme nakon uspješnog povratka iz svemira okotila je 6 zdravih psića. Jedan od ženskih psića nazvan je Pušinka i sovjetski lider Nikita Hruščev darovao ju je američkoj prvoj dami Jacqueline Kennedy i njenoj kćeri Caroline. Američki savjetnici upozoravali su isprva predsjednika Kennedyja da ne prihvaća takav dar jer bi Sovjeti na psa mogli staviti prisluškivače, no predsjednik je ipak uzeo kujicu. Pušinka je s Kennedyevim psom Charlijem imala leglo od 4 psića, koje je John Kennedy u šali zvao pupniks (igra riječi od pup=psić i sputnik). Danas postoji znatan broj Pušinkinih potomaka.


 

Komentari