Na današnji dan

Soraya – kraljica i glumica (1932.)

Dana 22. lipnja 1932. rođena je Soraya Esfandiary Bakhtiari, druga supruga posljednjeg iranskog šaha Muhameda Reze Pahlavija. Rodila se u gradu Isfahanu u Iranu, a potjecala je iz etničke skupine Bahtijara. Radi se o etničkoj skupini koja je dala znatan broj iranskih političara kroz povijest, zbog čega je bila prilično utjecajna. Sorayin otac Halil Esfandiary Bakhtiary bio je 1950-ih godina iranski veleposlanik u Zapadnoj Njemačkoj. Sorayina majka bila je Eva Karl, Njemica rođena u Moskvi.

Soraya Esfandiary Bakhtiari upoznala je šaha Muhameda Rezu Pahlavija u Londonu 1948. godine, kad joj je bilo samo oko 16 godina. Uskoro su se zaručili, a vjenčanje je održano u Teheranu u veljači 1951. godine. Soraya je udajom za šaha postala kraljicom Irana (premda je šah imao carsku titulu, samo je njegova kasnija supruga Farah dobila naslov carice Irana).

Vjenčanje šaha i Soraye bilo je popraćeno ekstravagantnim darovima stranih državnika (uključujući navodno i Staljina te američkog predsjednika Trumana). Vjenčanju je prisustvovao i tadašnji vjerski poglavar Aga Kan. Ipak, brak nije dugo potrajao, a razlog za njegov raskid bila je navodno Sorayina neplodnost. Šah se isprva, doduše, nije želio razvesti, no morao se ponovno oženiti da bi dobio nasljednike. Premda je postojala mogućnost da šah uzme drugu ženu uz nju, Soraya je to odbila i odlučila se radije razvesti.

Nakon razvoda preselila se Soraya u Francusku. Šah joj je dodijelio trajnu titulu iranske princeze, a ona se kasnije nije udavala. Imala je čak i filmsku karijeru 1960-ih godina, tako da je nastupila u nizu filmova. Primjerice, glumila je u filmu Tri lica s Richardom Harrisom i Dinom De Laurentiisom. Trebala je navodno glumiti i rusku caricu Katarinu Veliku u jednom filmu, no taj projekt nije ostvaren. Soraya je preminula u Parizu u 70. godini života.

Piše: Boris Blažina


Komentari