Select your Top Menu from wp menus

18.05.

Somaliland proglasio odcjepljenje od Somalije (1991.)

Somaliland proglasio odcjepljenje od Somalije (1991.)

Dana 18. svibnja 1991. Somaliland je proglasio odvajanje od Somalije, no do danas nije uspio ishoditi međunarodno priznanje. Štoviše, i u recentnijoj je povijesti došlo do manjih sukoba s vojnicima somalijske Vlade. Somaliland teoretski obuhvaća više od 20 % ukupnog teritorija Somalije. Smješten je na sjeveru te zemlje, na mjestu gdje je ona najbliža Crvenom moru, a graniči s Džibutijem i Etiopijom.

Somaliland je povijesno pripadao britanskom kolonijalnom imperiju, za razliku od ostatka Somalije koji je pripadao Talijanima tijekom većeg dijela svoje kolonijalne prošlosti. Najveći je grad u Somalilandu Hargeisa, koja teoretski služi i kao njegov glavni grad. U religijskom pogledu veliku većinu stanovništva Somalilanda čine muslimani, što je slučaj i s ostatkom Somalije. Zanimljivo je da prema procjenama većine stranih stručnjaka Somaliland ima veći stupanj demokracije i slobode govora od Somalije.

Do sada Somaliland nije službeno priznala nijedna svjetska država, no neke države imaju s njime svojevrsne diplomatske odnose.

Facebook Comments

Vezani članci