Na današnji dan

Soichiro Honda – Japanac koji je osnovao kompaniju Honda – 1991.

Honda je danas drugi najveći japanski proizvođač automobila, a već je više od 50 godina i najveći svjetski proizvođač motocikala. Dapače, danas Honda proizvodi čak i robote, mlazne zrakoplove (Honda HA-420 HondaJet) itd.

Dana 5. kolovoza 1991. godine umro je japanski poduzetnik Soichiro Honda, osnivač znamenite kompanije Honda. Ta je kompanija danas drugi najveći japanski proizvođač automobila (iza Toyote), a već je više od 50 godina i najveći svjetski proizvođač motocikala. Dapače, danas Honda proizvodi čak i mlazne zrakoplove (Honda HA-420 HondaJet), robote itd.

Soichiro Honda bio je sin kovača, a već je u djetinjstvu pomagao ocu pri poslu popravljanja bicikala. Sa samo 15 godina otišao je u Tokijo tražiti posao. Zaposlio se u jednoj garaži kao automehaničar. U dobi od 22 godine pokrenuo je vlastiti automehaničarski posao, a uoči Drugog svjetskog rata počeo je proizvoditi i automobilske dijelove (uključujući klipne prstenove za Toyotu). Tijekom rata tvornica mu je uništena, no nakon rata pokrenuo je opet nov posao od skromnih početaka. Isprva je imao navodno samo malu radionicu od 16 četvornih metara, a proizvodio je bicikle s pomoćnim motorom, improviziranim od zaostalih ratnih dvotaktnih motora za radio generatore, obujma samo 50 kubičnih centimetara. Ipak, s vremenom je počeo izrađivati i vlastite pogonske motore, a zatim i kompletne motocikle.

S vremenom su Hondini motocikli postali najprodavaniji na svijetu. Prva vozila na četiri kotača počela je Honda proizvoditi 1963. godine (Honda T360). Uskoro su izbacili i sportski model S500, zanimljiv po tome što su mu stražnji kotači bili pokretani lancem (očigledno podrijetlo od motocikala). Honda je već postala iznimno ugledna automobilska marka u doba kad je njen osnivač Soichiro Honda umro na današnji dan 1991. godine, u dobi od 84 godine.


Komentari