Na današnji dan

Šogun koji je osnovao moćnu dinastiju Tokugawa (1543.)

Japanski vojskovođa i državnik Ieyasu Tokugawa (pravim imenom Takechiyo Matsudaira) rođen je 31. siječnja 1543. godine u Okazaki. U povijesti je ostao zapamćen kao osnivač i prvi šogun dinastije Tokugawa, koja je Japanom vladala od 1600. do 1868. godine. Iejasu je prigrabio vlast 1600., šogun je postao 1603., povukao se s položaja 1605., ali je vladao iz sjene do  smrti 1616. godine.

Potjecao je iz grane velikaške obitelji teško stradale u japanskim građanskim ratovima u drugoj polovici 15. stoljeća. Godine 1560. stupio je u službu jednoga od najmoćnijih japanskih velikaša Ode Nobunage, a nakon njegove smrti u službi je njegova nasljednika Hidejošija Tojotomija. Upravo su njih trojica najzaslužniji za ujedinjenje srednjovjekovnog Japana.

U službu Nobunage, tada najmoćnijeg japanskog velikaša, stupio je 1560. godine te polako počeo izgrađivati svoj posjed. Vremenom je postao važan daimyo, vladar plodnog i napućenog hana (posjeda). Nakon smrti svog gospodara 1582. prelazi u službu Hidejošija, koji svoju vlast širi jugozapadnim Japanom. U međuvremenu je osnažio svoje snage i povećao gospodarsku moć svojih posjeda. Ključan potez radi kada je Hidejoši u 1590-ima pošao u katastrofalne pohode protiv Koreje. Naime, Iejasu ga nije slijedio, nego je ostao u Japanu gdje dodatno ojačava svoj položaj u zemlji. Po Hidejošijevoj smrti, Iejasu je imao najveću i najpouzdaniju vojsku, kao i najproduktivnije i najbolje ustrojene posjede u Japanu. U bitkama je pobijedio sve suparnike, kojima je zatim oduzeo zemlju i dao im nove posjede daleko od japanskih središta, koja su uglavnom postala njegovo vlasništvo.

Godine 1603. car ga je imenovao šogunom i povjerio upravu nad državom. Time je šogunat postao nasljednom časti u obitelji Tokugawa, koja je vladala Japanom više od 200 godina.

Vladajući iz sjene 1612. godine započeo je političko zatvaranje Japana prema europskim utjecajima i progonio japanske kršćane.

piše: Dražen Krajcar

Komentari