Na današnji dan

Sofija od Hannovera umrla manje od dva mjeseca prije nego je trebala postati kraljicom Velike Britanije – 1714.

Da je poživjela još samo dva mjeseca naslijedila bi Sofija od Hannovera svoju dalju rođakinju Anu Stuart na prijestolju Velike Britanije.

Dana 8. lipnja 1714. godine umrla je Sofija od Hannovera, njemačka izborna kneginja koja je zamalo postala britanskom kraljicom. Naime, da je poživjela još samo dva mjeseca naslijedila bi svoju dalju rođakinju Anu Stuart na prijestolju Velike Britanije (kraljica Ana umrla je u kolovozu iste godine). Novim britanskim kraljem postao je umjesto Sofije tada njen sin George I.

Sofija od Hannovera bila je rođena još 1630. godine u Haagu, kao pripadnica dinastije Wittelsbach, i to njene kalvinističke grane koja je vladala u Falačkoj. Udajom je Sofija 1658. godine postala vojvotkinjom od Braunschweig-Lüneburga, no isprva nije imala osobito visok status. Naime, njen suprug Ernest August od Braunschweig-Lüneburga bio je mlađi sin u svojoj obitelji i nije imao velik posjed (imao je čak tri starija brata koja su imala prednost u nasljeđivanju). Zbog toga su 1650-ih Sofija i njen suprug bili prilično skromnog statusa. Ipak, do kraja 17. stoljeća postali su jednim od najmoćnijih parova u Europi, jer je Ernest August nadživio sva svoja tri spomenuta brata, naslijedio je goleme posjede oko Hannovera, a dogovoreno je i njegovo uzdizanje na čast kneza izbornika Svetog Rimskog Carstva (najviši status u njemačkim zemljama nakon cara i kralja). Sofija je, pak, po svojoj majci postala designiranom nasljednicom krune Velike Britanije, jer joj je djed po majci bio nekadašnji britanski kralj Jakov (James) I. iz dinastije Stuart. Svu to bogatu ostavštinu naslijedio je zatim najstariji sin Sofije i Ernesta Augusta – spomenuti britanski kralj George I.

Komentari