Select your Top Menu from wp menus

05.09.

Snimljen Padajući vojnik (1936.)

Snimljen <em>Padajući vojnik</em> (1936.)
Foto od:https://also42.wordpress.com/2015/07/23/capa-loyalistischer-soldat-im-moment-seines-todes-ein-symbol/

Endre Ernő Friedmann rodio se u židovskoj obitelji u Budimpešti 1913. godine. Zbog ljevičarskih uvjerenja morao je napustiti Mađarsku nakon čega je otišao u Njemačku. Tamo je započeo studij novinarstva i počeo se baviti fotografijom. Objavljena mu je fotografija Lava Trockog u jednim berlinskim novinama. Nakon dolaska nacionalsocijalista na vlast 1933. otišao je u Beč pa u Pariz. 

S novom partnericom Gertom Pohorylle izmislio je lik američkog fotografa pod imenom Robert Capa. Nakon što je otkriven, odlučio je preuzeti to ime. Zbog fotoreportaže je otišao u Španjolsku, gdje je bjesnio građanski rat. Rober Capa je fotografirao borbu između republikanskih trupa i frankovih ustanika. Njegove su fotografije objavljene i u američkom časopisu Life i time postaje poznat. Međutim, fotografija koja je obišla svijet i učinila ga slavnim zvala se Padajući vojnik.

Dana 5. rujna snimio je ustrijeljenog republikanskog vojnika kako pada na zemlju u trenutku smrti. Ta je fotografija postala najpoznatija fotografija Španjolskog građanskog rata i jedna od najpoznatijih u 20. stoljeću. Neki su stručnjaci kasnije tvrdili da je namještena i da je Robert Capa lagao o mjestu nastanka i imenu vojnika. 

Piše: Marsela Alić

Facebook Comments

Vezani članci