Na današnji dan

Snimljen navodni majmunoliki čovjek – Bigfoot – 1967.

 Analitičari i stručnjaci i danas su podijeljeni oko mišljenja je li snimka namještaljka ili doista prikazuje do sada neotkrivenu vrstu.

Jedan od najkontroverznijih kratkih filmova u povijesti snimljen je 20. listopada 1967. godine. Riječ je o kratkom filmu koji prikazuje majmunolikog čovjeka, nazvanog Bigfoot (hrv. veliko stopalo), kako prolazi rubom šume. Analitičari i stručnjaci i danas su podijeljeni oko mišljenja je li snimka namještaljka ili doista prikazuje do sada neotkrivenu vrstu.

Film su snimili Roger Patterson i Robert Gimlin u šumi Six Rivers u Kaliforniji. Njih dvojica su tvrdili da je riječ o Bigfootu ili Sasquatchu, sniježnom čovjeku koji živi u Sjevernoj Americi. Snimka ukupno traj 53 sekunde i dosta je trzava. 

Bigfoota, nazivan i Sasquatch, navodno su viđali američki inijanci na zapadnim obalama još u pretkolumbovsko vrijeme.  U Indijanskim pričama Bigfoot je opasni kanibal koji terorizira mjesno stanovništvo. Prvi jači dokaz o njegovu postojanju pronašao je Eric Shipton 1951. godine, kada je pronašao otisak stopala za koje je smatrao da pripadaju legendarnom Bigfootu. Shipton je vjerovao da je američki čovjekoliki majmun u izravnom srodstvu s Yetijem, snježnim čovjekom, s Himalaje 

piše: Dražen Krajcar


VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=Ol8ifMrFN9U

Komentari