Na današnji dan

Snage UN-a oslobodile Seoul u Korejskom ratu (1950.)

Dana 26. rujna 1950. snage UN-a oslobodile su Seoul u Korejskom ratu. Dogodilo se to samo oko tri mjeseca nakon sjevernokorejskog osvajanja Seoula na početku rata i desetak dana nakon početka iskrcavanja UN-ovih snaga kod Inchona. Napomenimo, oslobodilačke snage imale su potporu UN-a, no sačinjavale su ih uglavnom američke vojne trupe, kao i tijekom ostatka Korejskog rata.

Prije spomenutih triju mjeseci Sjeverna Koreja izvršila je invaziju preko 38. paralele i time otpočela rat. Ubrzo je osvojila Seoul, smješten u blizini granice granice, a zatim je nastavila napredovanje prema jugu, potiskujući južnokorejske snage. Već krajem kolovoza iste godine sjevernokorejska snage zauzele su veći dio Južne Koreje, stisnuvši preostale protivničke jedinice na razmjerno maleno područje oko grada Pusana na krajnjem jugoistoku Korejskog poluotoka. Američke snage, s podrškom UN-a, odlučile su ne iskrcavati se kod Pusana, nego zaobići sjevernokorejske jedinice i izvršiti invaziju njima s leđa.

Invazija je izvršena kod Inchona, obalnog grada smještenog tik do Seoula i čak oko 340 kilometara od spomenutog Pusana. Inchon je bio razmjerno slabo branjen jer su sjevernokorejske snage bile koncentrirane na jugoistoku poluotoka, pokušavajući i dalje osvojiti pusansko područje. Ipak, za napredovanje savezničkih snaga od Inchona do središta Seoula, duž otprilike 30 kilometara, bilo je potrebno desetak dana jer je Sjevernokorejska vojska kod tog velikog grada postavila elitne jedinice, ne želeći odustati od borbe. Nakon oslobođenja Seoula južnokorejske su trupe iz odmazde počinile masakre nad nekim sjevernokorejskim trupama, kao i nad njihovim lokalnim suradnicima.

Komentari