Na današnji dan

Osmanlije zarobile švedskog kralja Karla XII. (1713.)

Snage Osmanskog Carstva uspjele su zarobiti švedskog kralja Karla XII., kod grada Bendera na području današnje Moldavije, dana 1. veljače 1713. godine. Mjesto Bender nalazi se stotinjak kilometara od Crnog mora, a u njegovoj blizini je i današnja granica između Ukrajine i Moldavije.

Što je jedan švedski kralj radio na tom području? Radi se o tome da je kralj Karlo XII. bio vrlo ambiciozan osvajač koji je svojih nastojanja dobio nadimak Aleksandar Sjevera. Već u dobi od oko 18 godina izvršio je invaziju susjednih zemalja. Bio je iznenađujuće uspješan, tako da je pobijedio višestruko brojniju rusku vojsku kod Narve. Svojim pobjedama privremeno je nadjačao čak i ruskog cara Petra Velikog. Karlo XII. prodro je u Poljsku, a zatim se usmjerio prema Moskvi. Ipak, car Petar Veliki pobijedio ga je kod Poltave, nakon čega je poraženi Karlo XII. pobjegao na jug, pokušavajući se skloniti na teritoriju Osmanskog Carstva.

Nakon što je duže vrijeme boravio na osmanskom teritoriju, Karla XII. su Osmanlije zarobile, u vrlo neizjednačenoj bitki. Naime, Karlo XII. raspolagao je sa samo 43 švedska vojnika, dok su ga Osmanlije napale s desetak tisuća ljudi. Borba se vodila prsa o prsa, a Karlo XII. osobno je ubio barem jednog osmanskog vojnika. Švedski gardist Axel Erik Roos navodno je tijekom tog dana tri puta svom kralju spasio život. Karlo XII. zarobljen je unatoč hrabrom otporu, a u osmanskom zarobljeništvu držan je zatim određeno vrijeme. Napokon je pušten pa se vratio u Švedsku.

 


Komentari