Na današnji dan

Smrtno stradalo 16 pralja iz Preka (1891.)

Šesnaest pralja iz mjesta Preko na otoku Ugljanu smrtno je stradalo 2. studenog 1891.  kad se prevrnuo brod koji ih je vozio u Zadar. Naime, u to doba žene iz Preka često su radile kao pralje za zadarske građane. Mjesto Preko nalazi se nasuprot Zadru, na obali otoka Ugljana, a otamo se brodom može razmjerno brzo doći do Zadra (otok Ugljan udaljen je samo oko pet kilometara od zadarske obale).

Pralje su u tom kraju zvali i lavandijere. One su po rublje odlazile u ponedjeljak, a opranu i izglačanu robu su vlasnicima vraćale subotom brodovima na jedra ili vesla. Rublje se pralo u posudama (kabao, maštil) uz pomoć pepela i sapuna iz kućne radinosti.

Nesreća se dogodila u 7 sati ujutro, nedaleko od otočića Galevca, kada se brod prevrnuo pod udarom orkanskog juga. Od 31 putnika, sedam muškaraca i 24 žene, stradale su one pralje koje su bile u unutrašnjosti broda, zatvorene palubskim poklopcem koji je štitio njih i rublje od nevremena.

Najstarija od poginulih pralja imala je 75 godina, a najmlađa 14. Među poginulim bile su i dvije trudne žene. Praljama iz Preka podignut je na tamošnjoj obali spomenik.


Evo popisa poginulih pralja: Matija Babin, Jakova Dorkin, Ivana Dorkin, Luce Dorkin, Tomica Dorkin, Tonina Dorkin, Bara Jurin, Gašpa Jurin, Ivana Lovrić, Šimica Lovrić, Matija Markulin, Matija Martinov, Stoša Mašina, Tomica Matacin Gašpa Matacin i Kate Mazić.

piše: Dražen Krajcar

Komentari