Na današnji dan

Smrtno ranjen kralj Rikard Lavljeg Srca (1199.)

Dana 25. ožujka 1199. smrtonosnu ranu zadobio je moćni engleski kralj Rikard Lavljeg Srca. Naime, tog je dana navečer ustrijeljen samostrelom kad je hodao oko jednog dvorca u Francuskoj kojeg je želio osvojiti. Radilo se o dvorcu Châlus u francuskoj pokrajini Limousin (danas Château de Chalus-Chabrol). Bio je to prilično malen dvorac i kralju se činilo da će ga lako osvojiti. Stoga mu je izgleda popustio oprez pa se bez pancirne košulje od željezne žice uputio u izviđanje tijeka opsade.

U jednom trenutku kralja Rikarda u lijevo je rame blizu vrata pogodila strijela iz samostrela. Ostao je na nogama i otišao u svoj šator da izvadi strijelu. Međutim, to mu samom nije pošlo za rukom, pa su pozvali kirurga. Taj je stručnjak uspio izvaditi strijelu, ali uz teške posljedice za kralja. Uskoro se razvila gangrena i moglo se naslutiti da kralj neće još dugo poživjeti.

Dvorac su u međuvremenu uspjeli osvojiti, pa je kralj tražio da mu dovedu čovjeka koji ga je pogodio strijelom. Prema tom je neprijatelju umirući kralj pokazao vitešku plemenitost – oslobodio ga je te mu još mu dao i novaca. Kralj je umro 12 dana nakon ranjavanja, a bio je u 42. godini života.


Komentari