Na današnji dan

Smrt Miroslava Krleže i misterij oko 6. knjige njegovih Zastava – 1981.

Jedan od misterija iz posljednjeg razdoblja života Miroslava Krleže predstavlja roman Zastave od kojeg je objavljeno 5 svezaka. 

Dana 29. prosinca 1981. godine umro je jedan od najvećih hrvatskih pisaca – Miroslav Krleža. Umro je u bolnici u Vinogradskoj ulici u Zagrebu, kamo je smješten 1. prosinca te godine zbog zdravstvenih komplikacija nastalih nakon upale pluća. U zadnjem razdoblju života patio je od depresije, naročito nakon smrti supruge Bele 23. travnja iste godine.

Inače, posljednje godine života bračni je par proveo u kući na Krležinom gvozdu broj 23, gdje je danas smješten Memorijalni prostor Bele i Miroslava Krleže. Ta je kuća napravljena još 1928./29. godine po narudžbi bankara Adolfa Reina (stoga se zvala vila Rein). Projektirao ju je slavni arhitekt Rudolf Lubynski. Krležini su se u nju preselili 1952. godine, na poziv Elizabete Rein, koja im je prepustila prostor prvog kata.

U zadnjim godinama života, sve opterećeniji zdravstvenim problemima Krleža je i dalje radio na književnom planu. Jedan od misterija iz tog razdoblja je roman Zastave od kojeg je objavljeno 5 svezaka. Zanimljivo je da Krleža u svojim zapisima spominje i famoznu 6. knjigu Zastava, koja do danas nije pronađena među njegovom ostavštinom, premda neki tvrde da su je vidjeli. Ostaje misterij je li ta knjiga uopće postojala i, ako jest, gdje se danas nalazi.


Komentari