Select your Top Menu from wp menus

01.08.

Smrt Kleopatrinog ljubavnika Marka Antonija (30. pr. Kr.)

Smrt Kleopatrinog ljubavnika Marka Antonija (30. pr. Kr.)

Dana 1. kolovoza 30. prije Krista umro je u Egiptu rimski vojskovođa i državnik Marko Antonije. U školama se o njemu uglavnom uči u sklopu unutrašnjih ratova u Rimskoj Republici, koji su se odvijali uoči uspostave Rimskog Carstva. Počinio je samoubojstvo nakon što su mu snage budućeg cara Oktavijana Augusta porazile flotu u Bitki kod Akcija. Nakon što su brodovi Marka Antonija i njegove ljubavnice Kleopatre počeli napuštati bojište dio njih prešao je na Oktavijanovu stranu. Čuvši za to, Markove legije prebjegle su Oktavijanu bez pružanja otpora. Navodno je rimski moćnik umro u rukama ljubavnice.

Marko Antonije poznat je kao lik iz mnogih dramatizacija, uključujući one znamenitog Williama Shakespearea. Dapače, za široku popularnost lika Marka Antonija vjerojatno su najzaslužnije visokobudžetne filmske ekranizacije u kojima su ga glumili Marlon Brando, Charlton Heston i Richard Burton. U tim je uradcima najčešće stavljan naglasak na ljubavnu vezu između Marka Antonija i egipatske kraljice Kleopatre.

Ono što je o Marku Antoniju manje poznato jest činjenica da je obiteljski bio povezan s većinom prvih rimskih careva. Naime, Marko Antonije bio je djed rimskog cara Klaudija, pradjed cara Kaligule i prapradjed cara Nerona. Dapače, Marku Antoniju bio je prvi rimski car Oktavijan August šogor (ženin brat), dok je drugi rimski car Tiberije bio šogor kćeri Marka Antonija. Sve u svemu, Marko Antonije bio je u nekoj vrsti obiteljske veze sa svim carevima iz tzv. Julijevsko-klaudijevske dinastije (prve rimske carske dinastije).

Facebook Comments

Vezani članci