Na današnji dan

Smrt Kleopatrinog ljubavnika Marka Antonija (30. pr. Kr.)

Dana 1. kolovoza 30. prije Krista umro je u Egiptu rimski vojskovođa i državnik Marko Antonije. U školama se o njemu uglavnom uči u sklopu unutrašnjih ratova u Rimskoj Republici, koji su se odvijali uoči uspostave Rimskog Carstva. Počinio je samoubojstvo nakon što su mu snage budućeg cara Oktavijana Augusta porazile flotu u Bitki kod Akcija. Nakon što su brodovi Marka Antonija i njegove ljubavnice Kleopatre počeli napuštati bojište dio njih prešao je na Oktavijanovu stranu. Čuvši za to, Markove legije prebjegle su Oktavijanu bez pružanja otpora. Navodno je rimski moćnik umro u rukama ljubavnice.

Marko Antonije poznat je kao lik iz mnogih dramatizacija, uključujući one znamenitog Williama Shakespearea. Dapače, za široku popularnost lika Marka Antonija vjerojatno su najzaslužnije visokobudžetne filmske ekranizacije u kojima su ga glumili Marlon Brando, Charlton Heston i Richard Burton. U tim je uradcima najčešće stavljan naglasak na ljubavnu vezu između Marka Antonija i egipatske kraljice Kleopatre.

Ono što je o Marku Antoniju manje poznato jest činjenica da je obiteljski bio povezan s većinom prvih rimskih careva. Naime, Marko Antonije bio je djed rimskog cara Klaudija, pradjed cara Kaligule i prapradjed cara Nerona. Dapače, Marku Antoniju bio je prvi rimski car Oktavijan August šogor (ženin brat), dok je drugi rimski car Tiberije bio šogor kćeri Marka Antonija. Sve u svemu, Marko Antonije bio je u nekoj vrsti obiteljske veze sa svim carevima iz tzv. Julijevsko-klaudijevske dinastije (prve rimske carske dinastije).

Komentari