Select your Top Menu from wp menus

14.10.

Samoubojstvo feldmaršala Erwina Rommela (1944.)

Samoubojstvo feldmaršala Erwina Rommela (1944.)

Feldmaršal Erwin Rommel, poznat i pod nadimkom Pustinjska lisica, bio je daleko najpopularniji njemački vojni zapovjednik za vrijeme Drugog svjetskog rata. Najviše se proslavio ofenzivama u pustinjskim područjima Sjeverne Afrike, ali je u kasnijem tijeku rata sudjelovao i na drugim bojištima, primjerice u Istri, gdje je bio zadužen za sprečavanje eventualne savezničke invazije.

Rommel se potkraj rata uključio u zavjeru protiv Hitlera. Smatrao je, poput mnogih drugih njemačkih vojnih zapovjednika, da Hitlera treba ukloniti s vlasti, no bio je protiv atentata. Naime, vjerovao je da bi ubojstvo Hitlera pokrenulo građanski rat u Njemačkoj. Umjesto toga, mislio je da Hitlera treba smijeniti i suditi mu.

Nakon što je pukovnik grof von Stauffenberg izvršio poznati neuspjeli atentat na Hitlera, i nakon što nije uspjelo urotničko preuzimanje vlasti (Operacija Walküre), Hitler je počeo progoniti sve koji su mogli imati ikakve veze s atentatom. Iskrsnulo je i Rommelovo ime. Hitler je znao da bi progon najpopularnijeg vojnog zapovjednika u Reichu srušio njemački moral, pa je pružio Rommelu alternativu. Ostavio mu je dvije mogućnosti: suđenje ili samoubojstvo.

U slučaju suđenja Rommelova obitelj i suradnici bi patili, dok su u slučaju samoubojstva Rommelu obećali svečani pokop kao njemačkog heroja i mirovinu za njegovu obitelj. Odlučio se za samoubojstvo, pa su mu dali pilulu s cijanidom 14. listopada 1944. godine. Doista je pokopan kao heroj, a Hitler je proglasio dan žalosti za njim. Istina o njegovoj smrti saznala se tek nakon rata.

Facebook Comments

Vezani članci