Na današnji dan

Smaknuta engleska blaženica Margareta Pole – 1541.

Nakon dvije i pol godine u zatvoru, bl. Margareta Pole smaknuta je 1541. godine. Navodno je njeno smaknuće bilo osobito krvavo i sastojalo se od desetak udaraca sjekirom.

Dana 27. svibnja 1541. godine kod londonskog je Towera smaknuta bl. Margareta Pole, grofica od Salisburyja. Dao ju je smaknuti engleski kralj Henrik VIII. koji joj je bio rođak. Naime, ona je po rođenju bila pripadnica nekadašnje kraljevske dinastije Plantagenet, koja je vladala engleskom prije dinastije Tudor.

Kralj Henrik VIII. bio je pripadnik dinastije Tudor, a bl. Margaretu dao je smaknuti kao jednu od nasljednica dinastije Plantagenet. Zanimljivo je da je posljednji legitimni muški potomak dinastije Plantagenet bio upravo brat bl. Margarete – Edward Plantagenet, 17. earl od Warwicka – koji je smaknut 1499. godine (42 godine prije nje).

Bl. Margareta udala se za Richarda Polea, rodom Velšanina. Zanimljivo je da je bl. Margareta bila jedna od rijetkih žena u tadašnjoj Engleskoj koje su bile grofice ne po suprugu, nego po vlastitom naslijeđu. Naime, ona je naslijedila titulu grofice od Salisburyja (countess of Salisbury) i posjede koji su je učinili navodno jednom od pet najbogatijih aristokratskih osoba u Engleskoj.


Zanimljivo je da je jedan od sinova bl. Margarete postao kardinalom Katoličke crkve. Bio je to Reginald Pole, nadbiskup Canterburyja. Kad je kralj Henrik VIII. raskinuo s Katoličkom crkvom došlo je i do problema u odnosima između njega, bl. Margarete i spomenutog kardinala Reginalda Polea. Bl. Margareta zatvorena je u londonski Tower.

Nakon dvije i pol godine u Toweru, bl. Margareta smaknuta je na današnji dan 1541. godine. Navodno je smaknuće bilo osobito krvavo jer je krvnik prvim udarcem sjekire udario po njenom ramenu, a ne vratu. Trebalo je navodno još čak deset udaraca sjekirom da je ubije. Papa Leon XIII. proglasio ju je blaženicom Katoličke crkve 1886. godine.

Komentari