Na današnji dan

Smaknut SS-ovac Arthur Nebe – Hitlerov šef Interpola – 1945.

 Razlog smaknuću bilo je njegovo navodno sudjelovanje u atentatu na Hitlera, točnije u poznatoj zavjeri Clausa von Stauffenberga iz 1944. godine.

Dana 21. ožujka 1945. u Hitlerovoj Njemačkoj smaknut je visokopozicionirani časnik SS-a Arthur Nebe. Razlog smaknuću bilo je njegovo navodno sudjelovanje u atentatu na Hitlera, točnije u poznatoj zavjeri Clausa von Stauffenberga iz 1944. godine. 

Arthur Nebe imao je visok čin SS-Gruppenführera, a k tome je bio i general njemačke policije. Po struci je Nebe doista bio profesionalni policajac. Naime, još davno prije dolaska nacista na vlast, Nebe je već bio zaposlen u njemačkoj kriminalističkoj policiji (njem. Kriminalpolizei – kratica Kripo). Imao je čin komesara. U Nacističku stranku (NSDAP) i u zloglasni SS (njem. Schutzstaffel) upisao se 1931. godine.

Tijekom Drugog svjetskog rata Nebe je kao iskusni policajac dobio važne funkcije. Za vijeme napada na Sovjetski Savez bio je na čelu poznate Einsatzgruppe B. Radilo se o SS jedinici koja je imala zadatak uništavanja nepoćudnih elemenata na okupiranom području. Radilo se o Židovima, Romima, komunistima itd.


S vremenom je Nebe postao i predsjednik Interpola, te čitave njemačke Kriminalne policije (Kripo). Kad je otkrivena urota protiv Hilterovog života, u kojoj je i Nebe izgleda sudjelovao, on je uhićen i izveden pred zloglasni Volksgerichtshof – specijalni sud na kojem su završavali oni koji bi se zamjerili nacističkom režimu. Osuđen je na smrt, a na današnji je dan smaknut i to navodno vješanjem pomoću klavirske žice zakvačene o kuku za meso.

Komentari