Na današnji dan

Smaknut Mile Budak – vodeći intelektualac ustaškog pokreta – 1945.

Mile Budak vršio je za vrijeme NDH službu ministra bogoštovlja i nastave, a zatim i ministra vanjskih poslova.

Poznati dužnosnik NDH i književnik Mile Budak, smaknut je od strane partizna 7. lipnja 1945. godine u Maksimirskoj šumi u Zagrebu. Lokacija njegovog groba do danas je ostala nepoznata. Mile Budak vršio je za vrijeme NDH službu ministra bogoštovlja i nastave, a zatim i ministra vanjskih poslova. Jedno vrijeme bio je i poslanik NDH u Berlinu. Budak je bio jedan od ustaških doglavnika, a time i član Glavnog ustaškog stana.

Mile Budak završio je studij prava, a imao je i titulu doktora prava pa ga se često oslovljava s dr. Mile Budak. Kao književnik stvorio je opus zavidne veličine. Nema sumnje da je bio jedan od vodećih intelektualaca među pripadnicima ustaškog pokreta.

Na kraju Drugog svjetskog rata Budaka su uhitili Britanci u Austriji, a zatim su ga izručili jugoslavenskim vlastima. U lipnju 1945. godine organizirano je suđenje Budaku i skupini ostalih dužnosnika NDH, i to pred Vojnim sudom 2. armije u Zagrebu. U vrlo kratkom procesu osuđen je na smrt vješanjem, a presuda je izvršena već sutradan.


Komentari