Na današnji dan

Smaknut grof Lajos Batthyány – prvi premijer u mađarskoj povijesti – 1849.

Po majci grof Lajos Batthyány potjecao je iz obitelji Škrlec Lomnički, koja je imala posjede u Hrvatskoj. 

Dana 6.listopada 1849. godine smaknut je grof Lajos Batthyány, prvi premijer u mađarskoj povijesti. Batthyány je premijerom tj. ministrom-predsjednikom imenovan tijekom Mađarske revolucije 1848. godine, a u njegovoj su vladi bili, između ostalih, Lajos Kossuth (kao ministar financija), Ferenc Deák (kao ministar pravosuđa) i grof István Széchenyi (kao ministar prometa). Mađarska nikada prije u povijesti nije imala premijera i vladu (ranije je imala feudalne institucije i kraljevske službenike).

Lajos Batthyány rođen je 1807. godine u Požunu (Bratislavi). Po majci grof Lajos Batthyány potjecao je iz obitelji Škrlec Lomnički, koja je imala posjede u Hrvatskoj. Batthyány je u mladosti studirao u Zagrebu. 

Budući da je Mađarska revolucija ugušena, grof Lajos Batthyány uhićen je i osuđen na smrt. Smaknut je pred streljačkim vodom u Pešti. Istog su dana u Aradu smaknuta trinaestorica generala koji su se borili na mađarskoj strani tijekom navedene revolucije. U trenutku smrti imao je grof Batthyány samo 42 godine.


Komentari