Na današnji dan

Smaknut britanski kralj Karlo I. – 1649.

Kralju je krvnik na stratištu odsjekao glavu navodno jednim udarcem, što se smatralo stručnim i milosrdnim smaknućem (za razliku od mrcvarenja s više udaraca sjekirom).

Na današnji dan 1649. godine smaknut je britanski kralj Karlo I. iz dinastije Stuart. Kraljevo smaknuće dogodilo se za vrijeme Engleskog građanskog rata, čak 140 godina prije Francuske revolucije i smaknuća kralja Luja XVI. na giljotini.

Danas je poznata lokacija na kojoj je kralj Karlo I. smaknut. Naime, radilo se o stratištu podignutom kod palače Whitehall, svega nekoliko stotina metara sjeverno od današnjeg Big Bena i zgrade britanskog parlamenta. Kralju je krvnik na stratištu odsjekao glavu navodno jednim udarcem, što se smatralo stručnim i milosrdnim smaknućem (za razliku od mrcvarenja s više udaraca sjekirom). Identitet krvnika nepouzdan je, budući da je bio maskiran radi vlastite zaštite. Ipak, smatra se da je to bio netko od iskusnih krvnika, s obzirom na stručno izveden posao. Navodno su neki od prisutnih gledatelja umočili tkaninu u kraljevu krv koja je potekla nakon odsijecanja glave od trupa.


Komentari