Na današnji dan

Smaknut Archibald Campbell, najmoćniji Škot iz razdoblja Britanskog građanskog rata– 1661.

Tijekom Britanskog građanskog rata bio je markiz od Argylla protivnik rojalista, zbog čega je nakon restauracije monarhijske vlasti doslovno izgubio glavu. 

Dana 27. svibnja 1661. godine pogubljen je škotski aristokrat i političar Archibald Campbell, markiz od Argylla. U razdoblju Britanskog građanskog rata imao je u Škotskoj vrhovnu vlast uvelike zasnovanu na snazi svog klana Campbell. Zanimljivo je da je postao poglavarom škotskog klana Campbell, a time i najutjecajnijim čovjekom u Škotskoj, jer je njegov klan bio svojedobno jedan od najbrojnijih i najmoćnijih klanova u Škotskom visočju (Highlands). Godine 1641. unaprijeđen je Archibald Campbell s položaja grofa (earla) na položaj markiza.

Tijekom Britanskog građanskog rata bio je protivnik rojalista, zbog čega je nakon restauracije monarhijske vlasti doslovno izgubio glavu. Naime, 1661. godine, nakon povratka kralja Karla II. na prijestolje, Archibald Campbell uhićen je i osuđen na smrt. Glava mu je odsječena spomenutog 27. svibnja 1661. godine u Edinburghu pomoću naprave slične giljotini.


Komentari