Na današnji dan

Smaknuće najstrašnijom kaznom u srednjem vijeku – 1283.

Takav je način smaknuća u Engleskoj ukinut tek 1870. godine, a bio je izvorno rezerviran za veleizdajnike, tj. osobe koje su se pobunile protiv vladara.

Najstrašnija kazna u srednjem vijeku bila je rezervirana za veleizdajnike, tj. osobe koje su se pobunile protiv vladara. Osuđenika bi dovukli na stratište privezanog za konja, zatim bi ga vješali do polumrtvog stanja. Nadalje bi ga kastrirali, izvadili mu utrobu i spalili je, te odsjekli glavu. Ostatak tijela bi raščetvorili, a dijelove bi poslali u različite krajeve kraljevstva da vise na javnim mjestima i tako upozoravaju ljude na kaznu koja slijedi u slučaju izdaje vladara.

Među poznatim osobama koje su smaknute na takav način bio je i William Wallace. Dana 3. listopada 1283. godine smaknut je najstrašnijom kaznom prvi plemić u Velikoj Britaniji. Bio je to Dafydd ap Gruffydd, princ od Walesa, kojeg je dao smaknuti engleski kralj Edward I. Dugonogi. Dafydd ap Gruffydd bio je posljednji narodni princ od Walesa. Nakon njegove smrti engleski kralj je za princa postavio svog sina. Taj običaj da sinovi engleskih vladara budu prinčevi od Walesa održao se od tada sve do danas.

Spomenuti najokrutniji način smaknuća u Engleskoj je ukinut tek 1870., a veleizdaja je prestala biti razlogom smrtne kazne tek 1998. godine. Zbog obzira prema javnom moralu, žene koje su bile osuđene zbog veleizdaje bile bi jednostavno spaljene na lomači.


Komentari