Na današnji dan

Smaknuće Elizabetinog dvoranina lorda Essexa (1601.)

Dana 25. veljače 1601. održano je jedno od najpoznatijih smaknuća sjekirom u povijesti. Naime, odsječena je glava poznatom dvoraninu engleske kraljice Elizabete I. – lordu Essexu. Bilo je to ujedno posljednje smaknuće ikada održano u poznatom londonskom Toweru (kraljevski dvorac pokraj kojeg se nalazi znameniti Tower Bridge).

Lord Essex bio je jedan od najuglednijih ljudi u Engleskoj. Rođeno ime bilo mu je Robert Devereux, a od oca je naslijedio titulu grofa (engl. earla) od Essexa. U svakodnevnom govoru u Engleskoj uobičajeno je grofove, barune, vikonte i markize nazivati jednostavno “lordovima”, pa se grofa od Essexa obično oslovljava s Lord Essex. Dapače, za lordove je dovoljno navesti i samo posjed po kojem se zovu (npr. Essex), a tako se oni sami i potpisuju.

Kraljica Elizabeta I. nikada se nije udavala, no imala je niz udvarača i miljenika. Jedan od najvećih kraljičinih miljenika bio je upravo lord Essex, koji joj je uostalom bio i rođak (ona je bila kći Anne Boleyn, a on potomak druge sestre Boleyn, tj. Mary Boleyn). Kraljica mu je dodijelila visoku čast kraljevskog konjušara (eng. Master of the Horse). Međutim, kasnije su se Essex i kraljica posvađali te mu je kraljica oduzela sve titule. Razjaren, pokušao je podići pobunu protiv kraljice, ali je uhićen, optužen za urotu i osuđen na smrt.

Essexa je smaknuo poznati krvnik Thomas Derrick, koji je u karijeri navodno smaknuo oko 3000 ljudi. Ironično je da je upravo Essex bio zaposlio Derricka kao krvnika. Navodno su Derricku trebala tri udarca sjekirom da odsječe lordu Essexu glavu.


Komentari