Na današnji dan

Službeno priznato postojanje virusa AIDS-a (1981.)

Dana 1. prosinca obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, jer je tog datuma 1981. godine prvi put službeno priznato postojanje virusa koji uzrokuje tu bolest. Pretpostavlja se da je virus uzročnik AIDS-a nastao još krajem 19. ili početkom 20. stoljeća u Africi, no oblik epidemije poprimio je tek sredinom ili krajem 1970-ih.

Ime bolesti je kratica engleskog naziva acquired immune deficiency syndrome (sindrom stečene imunodeficijencije). Bolest uzrokuje virus HIV (Human Immunodeficiency Virusvirus ljudske imunodeficijencije). Najčešće se prenosi spolnim kontaktom, a uzrokuje postupno uništenje imunološkog sustava.

Procjenjuje se da je između 1981. i 2007. virus ubio više od 25 milijuna ljudi, a svake godine nastavlja ubijati više od dva milijuna, od čega oko 70 % u Africi južno od Sahare. Ukupni broj zaraženih procijenjen je 2012. na 35,3 milijuna. Osobito je tragična činjenica da godišnje od AIDS-a umire i do 330.000 djece. Crvena vrpca simbolizira solidarnost s oboljelima od AIDS-a.


Komentari