Na današnji dan

Službeno otvoren Svjetski trgovački centar (1973.)

Dana 4. travnja 1973. službeno je otvoren Svjetski trgovački centar (engl. World Trade Center – WTC) u New Yorku. Sastojao se od nekoliko zgrada, od čega su daleko najpoznatijima postali Blizanci s po 110 katova, označavani kao One World Trade Center (sjeverni toranj) i Two World Trade Center (južni toranj). Ukupno je kompleks imao više od 1,2 milijuna kvadratnih metara uredskog prostora.

Kad je dovršen, postao je sjeverni toranj najvišom zgradom na svijetu, prekinuvši 40-godišnju dominaciju Empire State Buildinga u New Yorku. Ipak, ubrzo je blizance po visini prestigao Sears Tower u Chicagu, dovršen u svibnju 1973. godine, tj. mjesec dana nakon otvaranja Svjetskog trgovačkog centra.

Izgradnja cjelokupnog kompleksa Svjetskog trgovačkog centra trajala je prilično dugo, s obzirom da su prvi radovi na iskopu temelja počeli još 1966. godine. Usprkos nižim inicijalnim procjenama, gradnja je koštala čak oko 900 milijuna tadašnjih američkih dolara.

Oba tornja Svjetskog trgovačkog centra uništena su u terorističkom napadu 11. rujna 2001. godine, pri čemu je poginulo više od 2600 ljudi koji su se nalazili u tim zgradama i u njihovoj blizini.


Komentari