Na današnji dan

Slonica Mary ubijena okrutnim vješanjem pred publikom – 1916.

Smaknuće je obavljeno javno kao svojevrsna predstava, a slonicu su objesili na željeznički kran. Međutim, pri prvom pokušaju puknuo je lanac, a slonica je pala i ozlijedila se. Tek su je iz drugog pokušaja uspjeli ubiti.

Dana 13. rujna 1916. godine ubijena je u američkom gradiću Erwinu u saveznoj državi Tennessee slonica Mary. Smaknuće je obavljeno javno, pred više tisuća ljudi. Slonica je smaknuta zbog toga što je dan ranije ubila čovjeka koji joj je bio dodijeljen kao timaritelj. Naime, čovjek imenom Red Eldridge zaposlio se samo dan ranije u cirkusu u kojem je bila slonica. 

Bio je zadužen za brigu o njoj, pa ju je odveo do obližnjeg jezera radi vode. Ondje je došlo do incidenta u kojem ga je ona ubila. Nije točno poznato što je izazvalo bijes slonice. Postoji priča da je bio nasilan prema njoj, na što ga je ona oborila i zdrobila mu glavu. Ipak, postoji i mogućnost da je slonica bila osjetljiva zbog pokvarenog zuba (koji je otkriven prilikom obdukcije nakon što je ubijena). Možda je Red Eldridge slučajno štapom ili nekim drugim predmetom dotakao sloničino bolno mjesto.

Lokalno stanovništvo bilo je ogorčeno zbog sloničinog postupka. Vlasti u obližnjim mjestima navodno su zaprijetile vlasniku cirkusa da će zabraniti posjete njegovim predstavama ukoliko će slonica nastupati na njima. Vlasnik je, vjerojatno da zadovolji lokalno stanovništvo, odlučio javno pogubiti slonicu. Pogubljenje je izvedeno kao svojevrsna predstava, a slonica je trebala biti obješena na željeznički kran. Međutim, pri prvom pokušaju puknuo je lanac, a slonica je pala i ozlijedila se. Tek pri drugom pokušaju uspješno su je objesili i ubili.


Komentari