Na današnji dan

Slomljena moć hrvatskih velikaša Šubića Bribirskih (1322.)

Moć bana Hrvatske i Dalmacije, bana i gospodara Bosne te kneza Huma Mladena II. Šubića Bribirskog definitivno je slomljena na Hrvatskom saboru u Kninu 8. listopada 1322. godine kada mu je hrvatsko-ugarski kralj Karlo Robert Anžuvinski oduzeo posjede i povlastice. Ovaj događaj označio je i početak pada porodice Šubića i jačanje drugih hrvatskih velikaša – knezova Blagajskih (Babonića), Nelipića i Krčkih.

Mladen II. položaje je nasljedio od oca Pavla I. Šubića Bribirskog 1312. godine, a kako u to vrijeme vlast Hrvatsko-ugarskog kralja Karla Roberta još nije bila učvršćena imao je praktički neograničenu vlast nad svojim područjima sa sjedištem u Bribiru. Kralj je to tolerirao, jer mu je njegov otac Pavao I. pomogao da dođe na vlast. Ipak, s vremenom je Mladen II. došao u sukobe, najčešće zbog vlasništva, s hrvatskim velikašima u svom širem susjedstvu, gradovima na jadranskoj obali (Šibenik, Trogir), bosanskim plemićem Stjepanom II. Kotromanićem te ponovno sa starim suparnikom Mletačkom Republikom. Uslijedilo je burno razdoblje s nizom pobuna i oružanih sukoba, a protiv Mladena II. angažirao se i slavonski ban Ivan Babonić, koji je imao potporu kralja uvjerenog da je došao pravi trenutak da se skrši moć Bribiraca.

Do odlučujuće bitke došlo je do početkom jeseni 1322. kod Bliske (današnja Blizna) u zaleđu Trogira. Sukobili su se Mladen sa svojim saveznicima, među kojima je bio i njegov brat Juraj II. (knez dalmatinskih gradova) i vojska široke koalicije velikaša, kojima se pridružio i Maldenov brat Pavao II. (knez Trogira i Skradina), predvođenih Ivanom Babonićem. O detaljima bitke ne postoje povijesni zapisi samo se zna da je Mladen II. poražen te se s bratom sklonio u Klis.

Uskoro u južnu Hrvatsku s velikom vojskom, oko 20.000 ljudi, stiže i kralj koji održava Sabor u Kninskoj tvrđavi. Posjedi Mladena II. podijeljeni su pobjednicima u Bitci kod Bliske, a Šubićima je oduzeta nasljedna banska čast. Stjepan II. Kotromanić postavljen je za bosanskog bana, dok je Ivan Babonić imenovan hrvatsko-dalmatinskim banom. Mladen II. se osobno pojavio na Saboru vjerujući da je kralj, zbog starih zasluga, još uvijek na njegovoj strani. Međutim, kralj Karlo Robert Anžuvinski ga je zarobio te odveo u Ugarsku, gdje je na kraljevu dvoru proveo sljedećih dvadesetak godina sve do svoje smrti 1341. ili 1343. godine.


piše: Dražen Krajcar

Komentari