Na današnji dan

Slijepi kralj na Hrvatsko-ugarskom prijestolju – 1141.

Vlast je umjesto slijepog kralj Bele II. uvelike preuzela njegova supruga – kraljica Jelena – koja je bila rodom Srpkinja.

Dana 13. veljaće 1141. godine umro je kralj Bela II. Slijepi, vladar iz dinastije Arpadovića, koji je osim ugarskog držao i hrvatsko prijestolje. Naime, prvi ugarski kralj koji je zavladao hrvatskom bio je Koloman Arpadović, ujak spomenutog Bele II. (Koloman je imao brata Almoša, a Bela II. bio je Almošev sin). Zanimljivo je da je upravo kralj Koloman bio taj koji je dao oslijepiti Belu II. i to zato što se bojao da bi ovaj mogao biti opasan konkurent za prijestolje. Naime, Koloman je želio osigurati krunu svom vlastitom sinu Stjepanu II., pa je brata Almoša i njegovog sina Belu II. dao oslijepiti.

Kolomana je doista naslijedio njegov sin Stjepan II., ali kad je taj umro bez potomaka, prijestolje je ipak pripalo Beli II. Slijepom. Tako se dogodilo da se na prijestolju Ugarske i Hrvatske našao slijepi kralj. Vlast je uvelike preuzela njegova supruga – kraljica Jelena – koja je bila rodom Srpkinja. Naime, ona je bila kći Uroša I. Vukanovića, velikog župana Raške. Kraljica Jelena postavila je za ugarskog palatina svog brata Beloša Vukanovića. Funkcija palatina bila je na ugarskom dvoru najviša čast i davala je veliku moć. Dapače, Beloš je postao i hrvatski ban.

Na današnji dan Bela II. Slijepi umro je, a na prijestolje je došao njegov sin Gejza II., kojem je bilo samo desetak godina. Zbog njegove maloljetnosti, državom su zapravo nastavili vladati Jelena i njen brat Beloš.


Komentari