Na današnji dan

Slavni pisac Lav Tolstoj (1828.)

Lav Nikolajevič Tolstoj rodio se 9. rujna 1828. godine u aristokratskoj ruskoj obitelji. Od oca je naslijedio titulu grofa. Tolstoji su bili jedna od najznamenitijih ruskih plemićkih obitelji, a uzdigli su se u kasnom 17. stoljeću, za vrijeme Petra Andrejeviča Tolstoja, koji je dobro učinio što se priklonio caru Petru Velikom. Mnogi kasniji članovi obitelji bili su ugledni na dvoru i u čitavom Ruskom Carstvu. 

Mali grof Lav Tolstoj rođen je na obiteljskom posjedu Jasna Poljana, koji i danas postoji i nalazi se oko 200 km točno na jug od Moskve. Tolstojevi roditelji umrli su rano, pa je on naslijedio Jasnu Poljanu. Bio je to znatan zemljoposjed s oko 1.600 hektara zemlje. Na njemu je živjelo oko 350 kmetova u 4 zaseoka, a na posjedu su bila i 4 jezera. Tolstoj se brinuo oko blagostanja svojih kmetova. Primjerice, za njihovu je djecu na posjedu osnovao čak trinaest škola. Takva su nastojanja u to doba bila neuobičajena i izazivala su negativne reakcije vlasti.

Tolstoj je studirao pravo, a zatim se posvetio vojnoj karijeri. Bio je časnik u Krimskome ratu i u vojnim jedinicama na Kavkazu, što je opisivao u svojim djelima, počevši od Sevastopoljskih pripovijesti te u Povijesti jučerašnjeg dana.  

Vrativši se na Jasnu Poljanu napisao je remek-djela Rat i mir i Anu Karenjinu. Budio bi se u 7 sati ujutro, vježbao, prošetao parkom, a zatim pisao.

Kad su mu bile 34 godine, oženio se 16 godina mlađom suprugom Sofijom Andrejevnom, zvanom Sonja. Budući da je pisao svoje romane vrlo sitnim rukopisom, s mnogo ispravaka, dodataka i bilješki, njegova je supruga radila čiste prijepise, koje bi Tolstoj sljedećeg dana opet prepravljao. Tako je svako poglavlje prolazilo obično kroz čak 5 ili 6 prepravaka prije nego što bi bilo gotovo. Supruga Sonja nadživjela je Tolstoja, koji je umro u prilično visokoj starosti od 82 godine.


Piše: Dražen Krajcar

Komentari