Na današnji dan

Slavni njemački optičar Carl Zeiss – 1888.

Carl Zeiss uspio je sa suradnicima dizajnirati vrhunske leće, tako da je njegova kompanija postala slavna na području proizvodnje optike za mikroskope i fotografske aparate.

Dana 3. prosinca 1888. godine umro je njemački optičar Carl Zeiss, osnivač znamenite kompanije nazvane po njemu. Proizvodio je kvalitetne mikroskope, a zatim je njegova tvrtka stekla slavu kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača leća za fotografske aparate. Zeiss je rođen 1816. godine u gradu Weimaru. Kao mladić je Zeiss studirao na uglednom Sveučilištu u Jeni, gradu u blizini Weimara.

U Jeni je Zeiss pokrenuo svoju tvrtku za proizvodnju optičkih instrumenata, s time da je isprva izrađivao samo mikroskope. Tvrtka se proširila i postala jednom od najuglednijih u Europi na području optike. Carl Zeiss uspio je sa suradnicima dizajnirati vrhunske leće, a broj zaposlenih u njegovoj tvrtki toliko je porastao da je ona postala jednim od najvažnijih tvorničkih kompleksa u Jeni. Zeiss je u tom gradu i preminuo 1888. godine, u 73. godini, a njegova je kompanija i dalje nastavila rasti. Problem se pojavio nakon Drugog svjetskog rata kad je Jena pripala Istočnoj Njemačkoj. Ipak, tradicija Zeissovog branda sačuvala se, a i danas posjeduje ugled u svijetu optike.


Komentari