Na današnji dan

Slavni govor Winstona Churchilla o Kraljevskom ratnom zrakoplovstvu – 1940.

Ratna se situacija u trenutku održavanja Churchillovog govora od 20. kolovoza 1940. godine činila očajnom jer su njemačke zrakoplovne snage napadale Veliku Britaniju.

Dana 20. kolovoza 1940. godine održao je britanski premijer Winston Churchill slavan govor poznat po frazi “Nikada nisu toliki dugovali toliko mnogo toliko rijetkima” Pritom je Churchill mislio na dugovanje pripadnicima Kraljevskog ratnog zrakoplovstva koji su se borili protiv njemačkih snaga Luftwaffe u Bitki za Britaniju (engl. Battle of Britain).

Churchill je na premijerski položaj bio stupio tri mjeseca i deset dana ranije (10. svibnja 1940. godine), a spomenuti je govor održao pred zastupnicima Donjeg doma Britanskog parlamenta. Tijekom tih je prethodnih nekoliko mjeseci, početnih u svom mandatu, premijer Churchill održao još čak tri slavna govora: “Krv, napor, suze i znoj”, “Borit ćemo se na plažama”  i “Bio je to njihov najbolji sat”. Ratna se situacija u trenutku održavanja spomenutog četvrtog govora od 20. kolovoza 1940. godine činila očajnom jer su njemačke zrakoplovne snage napadale Veliku Britaniju i bombardirale njene gradove, a pripremana je i kopnena invazija Wehrmachta na Englesku.

Ipak, taj je Churchillov govor, kao i prethodna tri, dao poticaj moralu britanskih vojnika. I doista, Nijemci su uskoro izgubili Bitku za Britaniju, a Adolf Hitler morao je otkazati invaziju na britansko kopno.


Komentari