Select your Top Menu from wp menus

06.12.

Slavna pobjeda Hrvata nad Osmanlijama kod Ivanića (1586.)

Slavna pobjeda Hrvata nad Osmanlijama kod Ivanića (1586.)

Hrvatski vojnici ostvarili su pobjedu nad Osmanlijama koja je snažno podigla optimizam u našim krajevima, 6. prosinca 1586. kod Ivanić-Grada. Naime, bilo je to doba kad su Osmanlije najjače napadali Hrvatsku. Osmanlijske čete zalijetale su se gotovo redovito do okolice Zagreba. Središnja Hrvatska bila je izravno izložena pustošenju, pljački naselja i odvođenju lokalnih stanovnika u roblje.

Uoči navedenog dana provalio je vojskovođa Ali-beg prema Vrbovcu, u okolici Zagreba. Imao je znatnu silu od oko 3000 pješaka i 500 konjanika. Kretali su se prigorskim krajem usput paleći kuće i odvodeći muškarce i žene u zarobljeništvo.

Protuosmanske straže dojavile su vijest o provali pomoću zanimljivog komunikacijskog sustava – vituljača. To su bili svojevrsni krijesovi, odnosno upaljene vatre na specifičnim mjestima, preko kojih se signal dojavljivao s jedne na drugu postaju na velike udaljenosti. Vijest je došla do tadašnjeg hrvatskog bana Tome Erdödija – znamenitog borca protiv Osmanlija i jednog od tada najvećih hrvatskih feudalaca, vlasnika ogromnih posjeda od Varaždina do Siska.

Ban Erdödy skupio je vojsku i sa svojim mlađim bratom Petrom (vlasnikom Vrbovca) krenuo presresti neprijatelja. Do okršaja je došlo u blizini današnjeg Ivanić-Grada. Točna lokacija bitke bila je blizu sutoka rijeka Glogovnice i Čazme. Ban Erdödy odnio je pobjedu, unatoč malobrojnijoj vojsci. Osmanlije su bili tako temeljito poraženi da je čak i Ali-beg ubijen, i to sjekirom Nikole Pavlečića. Ivanić-Grad sa svojom tvrđavom ostao je na braniku Hrvatske do kraja stoljeća.

Hrvati su progonili poražene neprijatelje prema Čazmi dok nije pala noć. Ali-begovu odsječenu glavu pobjednici su poslali kao poklon habsburškim vladarima u Beču.

piše: Dražen Krajcar

Facebook Comments

Vezani članci