Na današnji dan

Slavna bitka za Alamo – 1836.

Bilo je to doba kad Teksas još nije pripadao SAD-u, nego se borio za svoju nezavisnost od Meksika.

Jedna od najslavnijih epizoda iz američke povijesti – Bitka za Alamo započela je 23. veljače 1836. godine. Alamo je bio mala franjevačka misija u Teksasu, koji su branili Teksašani pred nadolazećim Meksikancima. Naime, to je bilo doba kad Teksas još nije pripadao SAD-u, nego se borio za svoju nezavisnost od Meksika. Teksašani su željeli osnovati neovisnu državu na tom području, a meksički predsjednik general Santa Anna, htio ih je, dakako, u tome spriječiti. Stoga je pokrenuo svoju vojsku od približno 1.500 ljudi i opsjeo Alamo.

Alamo je branilo 200-tinjak Teksašana(po nekim izvorima 300-injak), među njima i slavni Davy Crockett.Zapovjednici obrane bili su pukovnici James Bowie, po kojem se do danas zove poznatibowie-nož,iWiliam B. Travis. Neravnopravna bitka trajala je do šestog ožujka kada je rano ujutro Santa Anna zapovijedio opći juriš. Prva dva juriša iscrpljeni branitelji su odbili, ali su se u trećem pokušaju Meksikanci probili unutar zidina i počinli masakr, ubijeni su svi branitelji osim desetak žena i djece. Meksikanci su imali 400 – 600 ubijenih i ranjenih.

Premda je Alamo pao, njegova junačka obrana i podnesene žrtve inspirirale su mnoge Teksašane na nastavak borbe i za dva mjeseca došlo je do odlučne bitke kod San Jacinta, u kojoj su Teksašani pod Samom Houstonom pobijedili Meksikance i izborili nezavisnost. Alamo je danas najpopularnije turističko odredište u Teksasu.

piše: Dražen Krajcar


Komentari