Na današnji dan

Slabo poznat čovjek koji je možda bio američki predsjednik tijekom jednog dana – 1807.

David Rice Atchison po nekim je mišljenjima tijekom jednog dana bio predsjednik SAD-a. Riječ je o neobičnoj i kontroverznoj situaciji iz američke povijesti.

Dana 11. kolovoza 1807. godine rođen je David Rice Atchison – čovjek za kojeg bi se moglo pretpostaviti da je tijekom jednog dana bio američki predsjednik. Naime, David Rice Atchison vršio je tijekom šest godina funkciju privremenog predsjednika američkog Senata. Do neobične je situacije došlo 1849. godine, kad je trebao zaprisegnuti tadašnji novoizabrani američki predsjednik Zachary Taylor. Naime, na dan kad je isticao termin prethodnom predsjedniku Jamesu Polku padala je nedjelja, a Taylor je odbio zaprisegnuti u nedjelju zbog vjerskih razloga. Prisegnuo je tek sljedećeg dana.

Zbog navedenoga neki smatraju da je te nedjelje predsjednička funkcija privremeno sjela na treću osobu po hijerarhiji u SAD-a, iza predsjednika i potpredsjednika (jer ni Taylorov potpredsjednik Fillmore nije zaprisegnuo te nedjelje). Ta treća osoba po hijerarhiji predsjedničkog nasljeđivanja bio je upravo David Rice Atchison kao spomenuti privremeni predsjednik Senata. Atchinson je u intervjuu novinama kasnije izjavio da je te nedjelje veći dio dana spavao jer su prethodne tri-četiri noći naporno radili u Senatu.

Komentari