Na današnji dan

Škotski pomorac po kojem je napravljen lik Robinsona Crusoea – 1721.

Alexander Selkirk godinama je živio na nenaseljenom otoku u Tihom oceanu prehranjujući se morskim životinjama, lokalnim kozama i ostalom hranom koju je mogao pronaći. 

Dana 13. prosinca 1721. godine umro je Alexander Selkirk, pomorac kojeg se načelno smatra glavnom inspiracijom za lik Robinsona Crusoea. Naime, Daniel Defoe, autor romana o Robinsonu Crusoeu, poznavao je pripovijesti o Selkirkovom usamljenom boravku na nenaseljenom otoku u Tihom oceanu i prenio je te elemente u svoj roman.

Otok na kojem je Alexander Selkirk proboravio niz godina nalazi se oko 670 kilometara zapadno od obale Čilea, u Otočju Juan Fernández. Zanimljivo je da su Čileanci bili toliko sigurni u poveznicu Selkirka s Robinsonom da su tom otoku 1966. godine dali službeno ime „Otok Robinson Crusoe“ (španj. Isla Robinson Crusoe).

Alexander Selkirk rođen je u Škotskoj 1676. godine. Bio je suvremenik Isaaca Newtona, Antonija Vivaldija, sv. Ljudevita (Louisa) Montfortskog, Johanna Sebastiana Bacha i ruskog cara Petra Velikog. Već u mladosti počeo se Selkirk baviti gusarenjem. Godine 1704., za vrijeme jednog putovanja po Tihom oceanu, brod na kojem se Selkirk nalazio postao je upitne sposobnosti za plovidbu pa je on odlučio radije ostati na obližnjem otoku (spomenuti otok u Otočju Juan Fernández) nego riskirati život. Na tom je otoku zatim usamljen proveo više od četiri godine, prehranjujući se morskim životinjama, lokalnim kozama i ostalom hranom koju je mogao pronaći. Kad mu se istrošila odjeća, napravio si je novu od kozjih koža. Za vrijeme tog boravka čitanje Biblije pružalo mu je veliku utjehu. Spašen je tek 1709. godine, kad je jedan britanski brod pristao na njegov otok.


Zanimljivo je pogledati kolika je bila stvarna veličina otoka na kojem je boravio Selkirk (današnji Otok Robinson Crusoe). Naime, taj otok ima površinu od 47.94 četvornih kilometara (otprilike kao hrvatski otok Šolta), a najveća mu je duljina oko 16.5 kilometara. Nakon što je spašen s tog otoka, Alexander Selkirk poživio je još dvanaestak godina, uglavnom se baveći pomorstvom. Umro je na današnji dan od žute groznice kod afričke obale (vjerojatno u blizini današnje afričke države Gane). Sahranjen je na moru, a u trenutku smrti imao je oko 45 godina života.

Komentari