Na današnji dan

Prvi škotski kralj koji je zavladao nad Engleskom – 1625.

Njegovim stupanjem na englesko prijestolje 1603. godine došlo je do ujedinjenja Škotske i Engleske u osobi zajedničkog vladara.

Dana 27. ožujka 1625. godine umro je kralj James (Jakov) iz dinastije Stuart, i to kao vladar dvaju prijestolja – škotskog i engleskog. James je bio prvi škotski kralj koji je ikada vladao nad Engleskom. Englezi ga nazivaju James I., a Škoti James VI. (dakako zato što su već prije imali pet kraljeva istog imena). Škotskim kraljem postao je kad mu je bilo samo 13 mjeseci, a na englesko je prijestolje stupio tek u 37. godini života.

Kako je jedan Škot zavladao Engleskom? Radi se o tome da je izumrla dinastija Tudor, koja je do tada vladala Engleskom. Posljednja iz te dinastije bila je poznata kraljica Elizabeta I., koja se nikada nije udavala i umrla je bez potomaka. James je tada naslijedio od nje prijestolje jer joj je bio najbliži živući rođak u zakonitoj liniji nasljeđivanja (Elizabetina tetka Margaret bila je Jamesova prabaka).

Jamesovim stupanjem na englesko prijestolje 1603. godine došlo je do ujedinjenja Škotske i Engleske u osobi zajedničkog vladara. To stanje traje od tada pa sve do danas, već punih 410 godina. Naime, i današnja kraljica Elizabeta II. posjeduje i škotsku i englesku krunu.


Zanimljivo je da je James, nakon što je preuzeo englesko prijestolje, preselio svoje sjedište u nju. Tako je došlo do neobične situacije da, premda je Škotska zapravo zavladala Engleskom, od tada se iz Engleske vladalo nad Škotskom. Ukratko, Škoti su izvukli kraći kraj. Dapače, već se James zalagao da Engleska i Škotska imaju samo jedan parlament, koji bi bio zadužen za obje zemlje.

Komentari