Na današnji dan

Škotski kralj James II. poginuo od eksplozije topa (1460.)

Bilo je to još doba srednjeg vijeka i topovi su bili prilično moderno oružje (u to se vrijeme većim dijelom još uvijek ratovalo hladnim oružjem). Kralj je prisustvovao opaljivanju jednog od topova. Međutim, taj je top eksplodirao, a jedan komad pogodio je kralja i ubio ga.

Dana 3. kolovoza 1460. godine poginuo je škotski kralj James II. kad je pri ispaljivanju eksplodirao jedan od njegovih topova. Naime, kralj je u tom trenutku vršio opsadu dvorca Roxburgh u južnoj Škotskoj, a pri tome je koristio znatan broj topova uvezenih iz Flandrije. Bilo je to još doba srednjeg vijeka i topovi su bili prilično moderno oružje (u to se vrijeme većim dijelom još uvijek ratovalo hladnim oružjem).

Kralj je prisustvovao opaljivanju jednog od topova, imena Lav. Međutim, taj se top raspao od eksplozije baruta, a jedan komad pogodio je kralja u nogu. Navodno je kraljeva bedrena kost bila prepolovljena i on je ubrzo umro. Škoti su nastavili s opsadom i osvojili dvorac, predvođeni Georgeom Douglasom, earlom od Angusa. Kralja je naslijedio na prijestolju njegov malodobni 9-godišnji sin James III.

Komentari