Na današnji dan

Škotski avanturist koji se predstavljao princ države Poyais (1786.)

Neobičan avanturist i prevarant Gregor MacGregor rođen je 24. prosinca 1786. godine u Škotskoj. Već u dobi od 16 godina postao je vojnik u britanskoj vojsci u kojoj je brzo napredovao tako da je postao časnik u doba britanskih ratova protiv Napoleona.

Kad mu je bilo otprilike 25 godina, MacGregor je napustio vojnu službu, a zatim se preselio u Južnu Ameriku, gdje su se vodili pokreti za nezavisnost od Španjolske. Došavši u grad Caracas (današnji glavni grad Venezuele) nagovorio je generala Francisca de Mirandu da ga imenuje pukovnikom tamošnjih postrojbi, a ubrzo je stekao još viši čin – postao je general. Sudjelovao je u mnogim okršajima diljem Srednje i Južne Amerike (Venezuela, Jamajka, Kolumbija, Haiti), pa čak i Floride.

Godine 1820. vratio se general Gregor MacGregor u Europu i naselio se u Londonu. Ondje je tvrdio da je prethodno u Srednjoj Americi među domorodačkim stanovništvom stekao status vladara. Predstavljao se kao princ državice Poyais na području današnje obale Hondurasa, u smjeru Nikaragve. U Londonu je na osnovu te tvrdnje prikupljao novac za navodnu britansku kolonizaciju Poyaisa. Zapravo se radilo o prijevari. MacGregor je tiskao čak i lažni novac države Poyais. U Londonu su mu mnogi povjerovali, a gradonačelnik londonskog Cityja priredio mu je i službeno primanje.

Neki su britanski emigranti doista pokušali odseliti u tzv. Poyais. No, kad su došli na obalu Hondurasa, zatekli su ondje uglavnom netaknutu prašumu, a ne obradivu zemlju o kakvoj je MacGregor pričao. Kad se u Velikoj Britaniji saznalo za prijevaru, MacGregor se preselio u Pariz. U Francuskoj je napravio slično skupljanje novca na prijevaru, opet u korist kolonizacije navodnog Poyaisa. Na kraju je i ondje otkriven. Odselio se u Venezuelu i ondje je živio do smrti1845. godine.


piše: Dražen Krajcar

Komentari