Na današnji dan

Škotski aristokrat koji je postao prvim generalnim guvernerom Australije – 1908

Kao generalni guverner Hope je nastupao s velikom ceremonijalnom pompom, koja je izazivala kontroverzne reakcije (nadovezivao se u tom smislu na tradiciju generalnih guvernera Indije i Kanade, koji su imali status potkraljeva).

Dana 29. veljače 1908. godine umro je John Hope, markiz od Linlithgowa i prvi generalni guverner cijele Australije. Funkcija generalnog guvernera u Australiji postoji čak i danas, a označava tamošnjeg šefa države, koji zamjenjuje kraljicu (britanska kraljica Elizabeta II. ujedno je i kraljica Australije). Dapače, generalni guverneri u Australiji su ujedno i vrhovni zapovjednici Australskih obrambenih snaga. Prvi generalni guverner John Hope, punim imenom John Adrian Louis Hope, rođen je 1860. godine u mjestu South Queensferry u Škotskoj. Bio je visokog aristokratskog podrijetla, kao sin 6. earla (grofa) od Hopetouna. Već u dobi od 13 godina naslijedio je očevu grofovsku titulu i posjede, navodno s više od 17.000 hektara. Od tada je bio poznat ponajviše kao lord Hopetoun, prema nazivu svoje naslijeđene titule (svi britanski earlovi ujedno su i lordovi). Godine 1901. postao je John Hope generalnim guvernerom Australije, prvim od ujedinjenja te države u jedinstvenu cjelinu (prethodno Australija nije bila jedinstvena država, nego se sastojala od niza britanskih kolonija). Britanska kraljica Viktorija, koja je imenovala Johna Hopea generalnim guvernerom, preminula je samo tri tjedna nakon njegovog stupanja na dužnost.

Kao generalni guverner Hope je nastupao s velikom ceremonijalnom pompom, koja je izazivala kontroverzne reakcije (nadovezivao se u tom smislu na tradiciju generalnih guvernera Indije i Kanade, koji su imali status potkraljeva). Potrošio je velik novac u reprezentativne svrhe, naročito pri kraljevskom posjetu Australiji, i to prije nego što je službeno donesena zakonska regulativa o australskom pokrivanju troškova generalnog guvernera. Problem je nastao kad je zakonodavna vlast u Australiji odbila platiti troškove koji nadilaze njegovu regularnu plaću. Hope je bio razočaran jer je potrošio znatan dio svog imetka u reprezentativne svrhe. Odlučio je dati ostavku, a na položaju generalnog guvernera naslijedio ga je lord Tennyson, sin znamenitog britanskog pjesnika. Za utjehu je kralj u Velikoj Britaniji uzdigao Hopea na rang markiza, dodijelivši mu titulu markiza od Linlithgowa. Hope je preminuo, nažalost, od bolesti već 1908. godine, u dobi od samo 47 godina. Njegov sin, 2. markiz od Linlithgowa, postao je 1936. godine potkraljem Indije.

Komentari