Na današnji dan

Škotska i engleska princeza koja je postala češkom kraljicom – 1596.

Elizabeta Stuart udala se za kneza izbornika Fridrika, pripadnika protestantske grane dinastije Wittlesbach. 

Dana 19. kolovoza 1596. godine rođena je Elizabeta Stuart, škotska i engleska princeza te kraljica Češke. Rodila se u kraljevskoj palači u Škotskoj u vrijeme dok je njen otac bio škotski kralj. Taj je vladar – James VI. Stuart – postao i engleskim kraljem 1603. godine, naslijedivši svoju rođakinju Elizabetu I., koja nije imala potomaka. U trenutku kad je njen otac došao na englesko prijestolje, čime je cijelu Veliku Britaniju ujedinio pod svojom vlasti, imala je Elizabeta Stuart samo šest godina.

Godine 1613. udala se za falačkog kneza izbornika Fridrika, pripadnika protestantske grane dinastije Wittlesbach koja je vladala njemačkim zemljama na području Porajnja (katolička grana dinastije Wittlesbach vladala je istodobno u Bavarskoj). Mladoženja i mladenka imali su u trenutku tog vjenčanja samo 16 godina. Uselili su se u njegov dvorac u Heidelbergu, kulturno i povijesno iznimno značajnom njemačkom gradu. Kraj dvorca u tom gradu podigli su veličanstveni park zvan Hortus Palatinus, koji je slovio za jedno od svjetskih čuda.

Godine 1619. ponudili su češki staleži Fridriku položaj kralja u Češkoj, jer su željeli svrgnuti dinastiju Habsburg s prijestolja u toj zemlji. Fridrik je prihvatio pa se sa svojom suprugom preselio u Prag. Ondje su on i Elizabeta okrunjeni za češkog kralja i kraljicu u studenom 1619. godine. Elizabeta je time u dobi od 23 godine postala kraljicom Češke, no vlast nje i njenog supruga u toj državi nije dugo potrajala. Naime, Habsburgovci na čelu s carem Ferdinandom III. zaratili su protiv čeških protestantskih plemića i pobijedili ih u krvavoj Bitki na Bijelog gori 1620. godine. Elizabeta i Fridrik morali su pobjeći iz Češke, a zbog kratkoće svog tamošnjeg vladanja dobili su naziv Zimskog kralja i Zimske kraljice. Katoličke su snage okupirale i njihove posjede u Porajnju pa su svrgnuti kralj i kraljica morali kao izbjeglice potražiti utočište u Nizozemskoj. Elizabeta je tijekom života rodila ukupno čak trinaestoro djece, a u egzilu je i dalje nosila naslov češke kraljice. Preminula je 1662. godine u Londonu, u dobi od 65 godina. Njen unuk George I. postao je 1714. godine britanskim kraljem, upravo po njenoj liniji nasljeđivanja.


Komentari