Na današnji dan

Škot koji je prodro u Afriku dublje od bilo kojeg Zapadnjaka ranije – 1771.

Mungo Park je 1795. godine otišao na svoju prvu afričku ekspediciju. Bio je u službi Udruženja za promicanje istraživanja unutrašnjih dijelova Afrike koje je osnovano zbog činjenice da su u to doba unutrašnji afrički krajevi bili Europljanima praktički potpuno nepoznati.

Dana 11. rujna 1771. godine rođen je zanimljiv škotski istraživač Mungo Park. Povijesno je važan jer je bio prvi poznati Europljanin koji je prodro duboko u unutrašnjost afričkog kontinenta tokom rijeke Niger. 

Mungo Park obrazovao se na područjima medicine i botanike. Postao je kirurg, a jedno je vrijeme u mladosti radio kao kirurg na britanskom brodu Worcester (u to su se doba kirurzi na brodovima često usput bavili, kao jedini znanstvenici na brodu, i proučavanjima novih krajeva svijeta iz perspektive prirodnih znanosti).

Godine 1788. osnovano je u Londonu  Udruženje za promicanje istraživanja unutrašnjih dijelova Afrike (engl. Association for Promoting the Discovery of the Interior Parts of Africa). Nastalo je zbog činjenice da su u to doba unutrašnji afrički krajevi bili Europljanima praktički potpuno nepoznati (za razliku od npr. mnogo daljih krajeva na Tihom oceanu, po kojima se već opsežno putovalo). To udruženje (poznato i kao Afričko udruženje) bilo je zapravo prijateljski naklonjeno prema stanovnicima Afrike, u smislu da nije imalo imperijalne i kolonijalističke pretenzije porobljavanja novih krajeva. Naime, većim su ga dijelom činili tzv. abolicionisti (tadašnji rašireni pokret protivnika ropstva).

U službi Afričkog udruženja Mungo Park je 1795. godine otišao na svoju prvu afričku ekspediciju. Krenuo je iz Gambije na zapadnoj obali Afrike i nastavio kroz područja današnjih država Senegal i Mali (zapadni dio Sahare). Bio je zarobljen od strane tamošnjih vladara, no uspio je pobjeći. Jedva izvukavši živu glavu vratio se natrag u Škotsku.


Na sljedećem putovanju odlučio je ići južnijim putem. Prodro je znatno dublje u Afriku, dolinom važne rijeke Niger. Prošao je kroz današnju državu Mali sve do područja koja su nastanjivali Tuarezi u središnjoj Sahari. Prodro je dalje nego ikoji zapadni Europljanin, prošavši čak i područje današnje države Niger. Ušao je riječnim putem sa sjevera na područje današnje Nigerije, napustivši tako Saharu i zašavši u afričke ekvatorijalne prašume.

Nažalost, Mungo Park nije se uspio vratiti u domovinu kako bi pričao o svojim istraživanjima. Poginuo je u prašumskom području današnje Nigerije. Tek je kasnije jedna ekspedicija otkrila što mu se dogodilo. Naime, njegov čamac, kojim je plovio po rijeci Niger, nasukao se na jednu stijenu. Čamac su napali lokalni stanovnici, a Mungo Park je poginuo. Točan datum njegove smrti nije poznat, ali se zna da je to bilo oko 1806. godine, što znači da je tada bio u dobi od samo 34 ili 35 godina.

Komentari