Na današnji dan

Skladatelj se smrtno ozlijedio dirigentskom palicom (1687.)

Dana 8. siječnja 1687. godine francuski skladatelj Jean-Baptiste Lully smrtno se ozlijedio dirigentskom palicom. U to su vrijeme, naime, dirigentske palice bile mnogo teže nego danas.

Lully se prilikom udaranja ritma takvim štapom udario u nožni prst, što je dovelo do gangrene. Nakon spomenuta dva i pol mjeseca skladatelj je preminuo, u dobi od 54 godine. Postojala je mogućnost spašavanja njegovog života amputacijom noge, no on je to navodno odbio jer nije želio odbaciti mogućnost plesanja u nastavku života. Preminuo je u Parizu, a pokopan je u crkvi Notre-Dame-des-Victoires.

Lully je rodom bio Talijan iz Firence, ali je karijeru ostvario u službi francuskog kralja Luja XIV. Bio je sin mlinara, a glazbenu je poduku prema vlastitom kazivanju stekao od franjevačkog redovnika. Isprva je radio kao harlekin, plesao i svirao violinu na raznim zabavama, ali je njegov talent prepoznao plemić Roger od Lorrainea. Godine 1653. zadivio je i samog kralja Luja XIV. koji ga je kasnije zaposlio kao glazbenog učitelja kraljevske obitelji.


Skladao je razne plesne kompozicije (uglavnom baletne komedije i baletne tragedije) i vodio orkestar poznat kao Male violine. Njegove kompozicije spoj su talijanske i francuske operne i baletne tradicije, a uvijek počinju instrumentalnom predigrom (francuska uvertira). Postao je jednim od najistaknutijih francuskih baroknih skladatelja.

Piše: Boris Blažina

Komentari