Na današnji dan

Skandalozna majka Winstona Churchilla – 1854.

Majka Winstona Churchilla zvala se Jennie Jerome i bila je Amerikanka, rođena na području današnjeg New Yorka.

Na današnji dan rođena je majka britanskog premijera Winstona Churchilla. Ime joj je bilo Jennie Jerome i bila je po nacionalnosti Amerikanka. Rođena je na području današnjeg New Yorka, u jednoj od najbogatijih američkih obitelji. Njen otac Leonard Jerome imao je nadimak Kralj Wall Streeta i zaradio je velike novce trgujući dionicama na burzi u New Yorku. U središtu Manhattana sagradio je 1859. ogromnu palaču za sebe i svoju obitelj. Ta palača, nazvana Jerome Mansion bila je jedna od najraskošnijih građevina u čitavoj Americi. Imala je nevjerojatnu kazališnu dvoranu za 600 ljudi, te zlatno-bijelu dvoranu za balove u kojoj su se nalazile fontane iz kojih su tekli šampanjac i kolonjska vodica.

Bogati Leonard Jerome imao je tri kćeri, koje su se zvale Jennie, Clara i Leonie. Javnost im je dala nadimak Dobra, Domišljata, Lijepa (eng.Good, the Witty and the Beautiful). Churchillova majka Jennie Jerome bila je najstarija od sestara i udala se s 20 godina života za britanskog lorda Randolpha Churchilla. To je bio vrlo prikladan brak, jer je ona bila silno bogata, a on potomak jedne od najuglednijih plemićkih obitelji u Britaniji. Naime, lord Randolph Churchill bio je sin 7. vojvode od Marlborougha, vlasnika znamenite palače Blenheim pokraj Oxforda (vojvoda je najviša aristokratska titula u Britaniji).

Jenny Jerome dobila je nakon udaje titulu lady Randolph Churchill, prema svom suprugu. Slovila je za jednu od najljepših žena svog vremena. Postala je ugledna članica britanskog najvišeg društva. Imala je navodno niz ljubavnika, uključujući i samog kralja Edwarda VII. (sina kraljice Viktorije). Nakon suprugove smrti udala se za mnogo mlađeg muškarca – gardijskog časnika Georgea Cornwallis-Westa – koji je bio iste dobi kao njen sin Winston Churchill.

Nakon što taj brak nije uspio, razvela se, a zatim udala i po treći put – za kolonijalnog službenika po imenu Montagu Phippen Porch. Taj put skandal je bio još veći jer je njen novi suprug bio još mlađi – imao je čak tri godine manje od Winstona Churchilla.


Komentari