Na današnji dan

Sjeverna Koreja zauzela Seoul – 1950.

Južnokorejske su snage, kako bi usporile prodor neprijateljskih vojnika, srušile most na rijeci Han kod Seoula, što je izazvalo veliku katastrofu. 

Vojska Sjeverne Koreje zauzela je Seoul, glavni grad Južne Koreje, 28. lipnja 1950. godine. Dogodilo se to samo tri dana nakon početka Korejskog rata, kad su sjevernokorejske snage prodirale praktički na svim dijelovima preko 38. paralele (ta je paralela predstavljala nekadašnju granicu između Sjeverne i Južne Koreje). Južnokorejske su snage, kako bi usporile prodor neprijateljskih vojnika, srušile most na rijeci Han, što je izazvalo veliku katastrofu. Naime, most je srušen u trenutku kad se na njemu nalazilo oko 4.000 izbjeglica, a njegovim je rušenjem dio južnokorejskih snaga ostao odsječen na sjeveru. Rušenje tog mosta, dakle, proizvelo je velike vojne i civilne žrtve, a sjevernokorejska invazija ionako njime nije zaustavljena.

Sjevernokorejska je vojska na početku rata bila opremljenija za invaziju jer je posjedovala tenkove T-34 i artiljeriju, dok južnokorejske snage nisu raspolagale ni vlastitim tenkovima ni učinkovitim protutenkovskim naoružanjem. Sjeverna Koreja ostvarila je silovit prodor na jug potisnuvši južnokorejske snage u kratkom vremenu sve do južnog vrha Korejskog poluotoka. Premda je Južna Koreja time bila dovedena na rub poraza, intervencija snaga Ujedinjenih naroda, čiju su glavninu činili Amerikanci, ubrzo je zatim promijenila odnos snaga.

Komentari