Na današnji dan

Sjeverna Karolina – američka država s najvećom vojnom bazom na svijetu – 1789.

U cjelokupnom SAD-u postoji još samo jedan par država podijeljenih na sjevernu i južnu, a to su Sjeverna i Južna Dakota.

Dana 21. studenog 1789. godine Sjeverna Karolina službeno je postala američka savezna država, dvanaesta po redu primljena u SAD. Njeno je primanje u uniju na formalan način obavljeno ratifikacijom Ustava Sjedinjenih Američkih Država od strane zakonodavnih organa Sjeverne Karoline. Ta nekadašnja britanska kolonija naziv je dobila po kralju Karlu (Charlesu) od Engleske i Škotske, čije je ime na latinskom jeziku glasilo Carolus.

Izvorno je britanska kolonija Karolina obuhvaćala mnogo veći prostor, gotovo jednak trećini današnje ukupne površine SAD-a. Ipak, s vremenom su joj granice smanjene, a podijeljena je na Sjevernu i Južnu Karolinu. Zanimljivo je da danas Sjeverna Karolina ima otprilike dvostruko više stanovnika od Južne Karoline. U cjelokupnom SAD-u postoji još samo jedan par država podijeljenih na sjevernu i južnu, a to su Sjeverna i Južna Dakota. Prvi guverner Sjeverne Karoline nakon njenog spomenutog stjecanja nezavisnosti bio je Samuel Johnston, koji je kasnije postao i američkim saveznim senatorom. U Sjevernoj Karolini nalazi se po broju osoblja najveća vojna baza na svijetu, Fort Bragg, koja je u posjedu Američke kopnene vojske.

Komentari