Na današnji dan

Sirimavo Bandaranaike – prva žena na premijerskom položaju u svjetskoj povijesti – 1960.

Sirimavo Bandaranaike bila je supruga nekadašnjeg cejlonskog premijera Solomona Bandaranaikea, a nakon njegove pogibije u atentatu kao udovica je preuzela vodstvo Stranke za slobodu Šri Lanke, s kojom je 1960. pobijedila na demokratskim parlamentarnim izborima.

Dana 20. srpnja 1960. godine političarka Sirimavo Bandaranaike pobijedila je zajedno sa svojom strankom na parlamentarnim izborima u Cejlonu (današnjoj Šri Lanki), čime je postala prva ženska premijerka u svjetskoj povijesti. Njen suprug, Solomon Bandaranaike, prethodno je bio cejlonski premijer od 1956. do 1959. godine, no ubijen je 26. rujna 1959. godine u krvavom atentatu. Sirimavo je kao udovica preuzela vodstvo Stranke za slobodu Šri Lanke (engl. Sri Lanka Freedom Party – SLFP), s kojom je spomenutog 20. srpnja 1960. godine pobijedila na demokratskim parlamentarnim izborima.

Dana 21. srpnja prisegnula je za premijerku tj. predsjednicu vlade Cejlona (službeno ime Šri Lanka za tu državu uvedeno je tek 1972. godine, premda je premijerkina stranka to ime nosila znatno prije u svom nazivu). Stranka za slobodu Šri Lanke osvojila je na spomenutim izborima iz 1960. godine 75 od 151 zastupničkog mjesta u parlamentu, što znači da joj je vrlo malo nedostajalo do apsolutne većine. Prije Cejlona nijedna svjetska država nije imala premijerku, a tijekom istih 1960-ih godina slijedile su je Indija (gdje je Indira Gandhi postala premijerkom 1966. godine) i Izrael (gdje je Golda Meir postala premijerkom 1969. godine). Prvom europskom državom sa ženom na čelu vlade postala je Velika Britanija, i to tek 1979. godine, kad je ondje premijerkom postala Margaret Thatcher.


Komentari