Na današnji dan

Sir Robert Walpole – prvi britanski premijer i graditelj luksuznog dvorca – 1676.

Uspješnim ulaganjem na burzi uspio je sir Robert Walpole silno povećati svoj imetak, tako da je u svom rodnom mjestu Houghtonu sagradio dvorac Houghton Hall, okružen velikim parkom.

Dana 26. kolovoza 1676. godine rođen je Robert Walpole, političar kojeg se smatra prvim premijerom u povijesti Velike Britanije. Rodio se u Houghtonu u engleskoj grofoviji Norfolk, samo desetak kilometara od obale Sjevernog mora. Zanimljivo je da Walpole nije rođen u obitelji koja je pripadala visokoj aristokraciji, no ipak je imala znatne zemljišne posjede. Premijerov je otac bio prilično bogati parlamentarni zastupnik s čak devetnaestoro djece. Premijerov brat Horatio Walpole također je postao utjecajnim političarom, a bio je i britanski veleposlanik u Francuskoj i Nizozemskoj.

Ozbiljnija politička karijera budućeg premijera započela je 1701. godine, kad je prvi put osvojio mjesto zastupnika u Britanskom parlamentu. Pokazao se vrlo uspješnim političarom, tako da je postao vodećim pripadnikom stranke vigovaca (engl. Whigs). Na vodećoj je političkoj poziciji u Velikoj Britaniji bio tijekom čak dvadesetak godina, tako da ga se smatra ujedno i premijerom s najdužim mandatom u britanskoj povijesti. Uspješnim ulaganjem na burzi uspio je Walpole silno povećati svoj imetak, tako da je u svom rodnom mjestu Houghtonu sagradio dvorac Houghton Hall, okružen velikim parkom. Općenito je okolica Houghton Halla u grofoviji Norfolk postala poznatom po velikom broju ladanjskih dvoraca okruženih veličanstvenim parkovima. Primjerice, samo sedam kilometara zapadno od Walpoleovog posjeda nalazi se znameniti dvorac Sandringham, danas u vlasništvu britanske kraljice Elizabete II., a u blizini je i mjesto rođenja te odrastanja princeze Diane. Znameniti admiral Lord Nelson rodio se u Burnham Thorpeu, mjestašcu udaljenom samo 14 kilometara od Walpoleovog dvorca.

Komentari