Na današnji dan

Sir Robert Walpole postao prvi britanski premijer – 1721.

Položaj premijera u Velikoj Britaniji nikada službeno nije uspostavljen, nego proizlazi samo iz tradicije i višestoljetne prakse. Poznata adresa Downing Street 10, zapravo je službena rezidencija prvog lorda riznice, a ne premijera.

Mandat prvog premijera u britanskoj povijesti započeo je 4. travnja 1721. godine. Ime mu je bilo sir Robert Walpole, a sam pojam premijer tj. na engleskom jeziku Prime Minister označava prvog ministra kraljevske vlade u Velikoj Britaniji. Potrebno je naglasiti vrlo zanimljivu činjenicu da položaj premijera u Velikoj Britaniji nikada službeno nije uspostavljen, nego proizlazi samo iz tradicije i višestoljetne prakse. Dapače, funkcija Prime Minister uopće se isprva nije spominjala u službenim kraljevskim spisima.

Koji je onda službeni naziv funkcije osoba koje nazivamo britanskim premijerima? Prema tradiciji, koja je započela od spomenutog Walpolea, oni obično drže položaj prvog lorda riznice (engl. First Lord of the Treasury). Poznata adresa Downing Street 10, zapravo je službena rezidencija prvog lorda riznice, a ne premijera. Isto tako, drugi lord riznice je zapravo britanski ministar financija i ima titulu Chancellor of the Exchequer, a službena mu je rezidencija na adresi Downing Street 11.


Sir Robert Walpole bio je moćan političar i pravi vođe vlade. Upravo je on zaslužan što danas britanski premijeri koriste adresu Downing Street 10. Naime, tadašnji kralj George II. ponudio je tu kuću Walpoleu kao osobni dar, no on ju je prihvatio samo kao rezidenciju prvog lorda riznice. Tako je ostalo sve do danas.

Komentari