Na današnji dan

Sir Francis Drake oplovio svijet (1580.)

Dana 26. rujna 1580. Francis Drake stigao u englesku luku Plymouth na galijunu Golden Hind (Zlatna košuta), nakon oplovljavanja svijeta.Drake je bio prvi Englez koji je oplovio svijet, a to je bilo drugo uopće oplovljavanje svijeta na kojem je barem jedan brod stigao kući (nakon Elcana, čovjeka koji je nakon Magellanove smrti preuzeo vodstvo ekspedicije). Engleska kraljica Elizabeta I. za nagradu je proglasila Drakea vitezom i on je od tada imao pravo na titulu sir.

Elizabeta I. je Drakeu bila naredila da plovi uz istočnu obalu Južne Amerike i zatim kroz Magellanov prolaz kako bi istražio obalu koja leži s druge strane Prolaza. Iako mu je bio cilj istražiti moguća mjesta za osnivanja engleskih uporišta za predstojeću borbu protiv Španjolaca, Drake je zapravo djelovao kao gusar u službi engleske krune. Isplovio je u prosincu 1577., a u ožujku 1579. je kod ekvadorske obala zaplijenio španjolski galijun Nuestra Señora de la Concepción (Naša gospa od začeća) s basnoslovnim bogatstvom srebra, zlata, porculana i dragulja koje bi po današnjem tečaju vrijedilo gotovo pola milijarde britanskih funti (oko 4,3 milijarde kuna). Bio je to samo dio bogatstva koje je Drake zaplijenio tijekom putovanja.

Elizabeta I. imala je pravo na polovicu zaplijenjenog blaga. Njoj je to donijelo veći prihod od svih ostalih kraljevskih prihoda te godine. Za svaku funtu uloženu u ekspediciju dobila je čak 47 funti, što ekspediciju čini jednom od najisplativijih uopće. Repliku Golden Hinda u prirodnoj veličini moguće je danas vidjeti u Londonu.

Piše: Boris Blažina


Komentari