Na današnji dan

Sinan-paša – vojskovođa i veliki vezir (1596.)

Dana 3. travnja 1596. umro je Sinan-paša Topojani, osmanski vojskovođa i državnik koji je bio veliki vezir Osmanskog Carstva upravo u doba Bitke kod Siska 1593. godine. Poznat je u Turskoj i kao Kodža Sinan-paša (tur. Koca Sinan Paşa). Rodio se u Topojanu u Albaniji vjerojatno oko 1520. godine.

Sinan-paša bio je veliki vezir u čak pet navrata, i to u razdoblju između 1580 i 1596. godine. Na tom položaju je i umro. U prva tri mandata bio je Sinan-paša veliki vezir u službi sultana Murata III. (unuka Sulejmana Osvajača), a u posljednja dva u službi Mehmeda III. (sina i neposrednog nasljednika Murata III.)

Sinan-paša imao je vojnih uspjeha, no velik je poraz Osmansko Carstvo doživjelo u Bitki kod Siska 1593. godine, kad je poginuo Hasan-paša Predojević kao i mnogi osmanski vojnici. U toj je krvavoj bitki poginuo i sultanov rođak Mehmed-beg.

U Srbiji je Sinan-paša postao zloglasan po tome što je 1594. dao spaliti posmrtne ostatke svetog Save kao kaznu za banatski ustanak Srba 1594. godine. Spaljivanje svečevih relikvija obavljeno je javno na području današnjeg Beograda. 


Komentari